Gemaal Haanwijk

In opdracht van De Kuiper Infrabouw heeft Bosman Watermanagement de pompinstallaties van het gemaal Haanwijk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden omgebouwd en in capaciteit vergroot.

De bestaande BVOP 35 pompen met een capaciteit van 21 m3/min zijn vervangen door twee visvriendelijke Vision 35CV pompen met een capaciteit van 25 m3/minuut.
Naast de visvriendelijke eigenschappen kenmerken de Vision pompen zich ook door de ongevoeligheid voor waterplanten en andere vormen van vervuiling die in dit gebied veelvuldig voorkomen. Hiermee is een storingsvrij bedrijf gewaarborgd.

Tijdens de ombouw zijn tevens het leidingwerk met appendages in de pompkelder en de complete elektrische installatie vervangen. De omkasting die op het gemaal stond is vervangen door een stijlvolle bovenbouw en voorzien van ventilatie.

Het gemaal Haanwijk verpompt water uit de Haanwijker Achtervliet (polder Haanwijk) via de Haanwijker voorboezem op de Oude Rijn.

Door het installeren van de Vision pompen is er weer een vismigratieknelpunt opgelost en kan het Hoogheemraadschap weer tientallen jaren vooruit.

/